Voedingsvoorlichting toegankelijk voor iedereen

Betrouwbare informatie omtrent voeding, beweging en gezondheid zou voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Omdat dit in de praktijk lang niet altijd het geval is heb ik het YouTube kanaal met bijbehorende serie Nutrients in a Nutshell in het leven geroepen.

 

Hier vind je objectieve informatie die start bij de absolute basis: waar bestaat voeding precies uit? Vanaf daar gaan we stapsgewijs dieper in op de (samen)werking van voedingsstoffen, hoe ons lichaam omgaat met beweging en voeding en waar we rekening mee moeten houden als we hiermee aan de slag gaan.

 

In de tweede serie op het kanaal, Truth or Tale, bekijken we de zin en onzin van producten en tactieken die op de markt verschijnen. Hierbij duiken we in de wetenschap achter de beweringen om te zien of er een kern van waarheid in zit of dat het slechts een mooi verhaal is.

 

Hieronder kun je een aantal video's bekijken. Door je te abonneren op het kanaal ben je altijd als eerste op de hoogte van nieuwe video's en help je om de series gaande te houden. Natuurlijk ben ik ook geïnteresseerd in jouw ideeën en feedback. Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Kom dan in contact en laat me weten wat jij ervan vindt of wat je in de toekomst graag zou willen zien.

Je kunt alle video's bekijken met Nederlandse ondertiteling. Klik om dat aan te zetten op het CC icoon rechtsonder in beeld als je een video geopend hebt.


Wat is het beste dieet om gewicht te verliezen?

Overtollig lichaamsvet verliezen is voor velen één van de belangrijkste redenen om met voeding aan de slag te gaan. Er zijn ontzettend veel dieet strategieën die allemaal beloven hét antwoord te zijn als je wilt afvallen, maar hoe kies je waar je mee begint? Uiteindelijk komt het er op neer dat de strategie bij jou moet passen, je moet het tenslotte voor een langere tijd vol kunnen houden. Deze video geeft je de belangrijkste aandachtspunten voor een goede basisvoeding; daar begint het immers allemaal mee.Hoe worden voedingsstoffen verwerkt en opgenomen in je lichaam?

De reactie op voeding start al voordat je de eerste hap neemt. Via de mond, maag, dunne darm en dikke darm legt je voeding een reis af door je lichaam van 24 tot 72 uur. Voedingsstoffen worden op specifieke locaties afgebroken en opgenomen in je lichaam, terwijl het restant uiteindelijk in de ontlasting terecht komt. In deze video kan je een overzicht vinden van de meest belangrijke organen en processen die ervoor zorgen dat wij ook daadwerkelijk gebruik kunnen maken van de maaltijden die we eten.Hoeveel eiwit heb je nu eigenlijk dagelijks nodig?

Eiwit is essentieel voor het kweken en behouden van spieren en is daarom de belangrijkste macronutriënt die we kennen. Hoewel de RDA (Recommended Dietary Allowance) voldoende is om de basisfuncties van je lichaam te onderhouden, is de kans groot dat er ruimte is voor verbetering in jouw voeding. In deze video bekijken we de optimale eiwit-inname voor verschillende situaties, waarbij zowel sporters als niet-sporters aan bod komen.Waar worden de calorieën die jij dagelijks eet voor gebruikt?

Op gewicht blijven, afvallen of aankomen start met de energiebalans. Om in te zien hoeveel je dagelijks moet of kan eten is het belangrijk om te eerst te weten hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt. In deze video gaan we daarom dieper in op de verschillende aspecten van energieverbruik. Zo gebruik je bijvoorbeeld dagelijks veel calorieën door simpelweg in leven te blijven of te bewegen, maar is het ook nodig om je maaltijden te verwerken en voedingsstoffen op te slaan in je lichaam.Waar bestaat voeding precies uit?

Voordat we dieper ingaan op de specifieke werking van voedingsstoffen en welke invloed dit op onze gezondheid heeft, is het belangrijk om bij het begin te beginnen. Deze video geeft een beknopt overzicht van alle voedingsstoffen die wij in het dagelijks leven tegenkomen als we eten en drinken. Zo kunnen bepaalde voedingsstoffen direct energie leveren, maar zijn anderen juist van groot belang voor processen op de achtergrond. Dit overzicht dient als de basis waarop volgende video's verder zullen bouwen.Wat is het alkalisch dieet?

Voorstanders van het alkalisch dieet beloven dat de zuurgraad van je lichaam, ook wel pH waarde genoemd, van groot belang is voor je gezondheid. Als we 'te zuur' zijn zou dit grote gevolgen kunnen hebben voor de werking van je lichaam. Er wordt zelfs beweerd dat het eten van de juiste, zogenaamde alkalische, voedingsmiddelen ziekten zoals kanker kan voorkomen en genezen. Zit hier een kern van waarheid in, of is het gewoon een slecht onderbouwd verhaal?