Over Physicality

Ik ben Erik van de Lagemaat, een gepubliceerd en geregistreerd voedingswetenschapper en personal trainer met een voorliefde voor sporten en muziek maken. Het menselijk lichaam heeft mij altijd al gefascineerd; de manier waarop talloze processen en organen ons in leven houden, hoe geen computer de complexiteit van ons brein kan evenaren, en de invloed die wij met onze levensstijl op ons lichaam kunnen uitoefenen.

 

Hoe ik in de voeding en gezondheid terecht gekomen ben

Hoewel ik in mijn jonge jaren veel met mijn gewicht heb gestoeid, ontstond de echte interesse in voeding pas toen ik als jeugdtopsporter actief was bij mijn toenmalige basketbalteam en daardoor in contact kwam met sportvoeding. Jarenlang zag ik het uitgroeien tot een uit de hand gelopen hobby, tot ik tijdens mijn bachelor Farmacie vrije onderwerpkeuze had voor mijn scriptie. Hier hoefde ik niet lang over na te denken: ik zou mij gaan richten op sportvoeding, waarbij de optimale macronutriëntenbalans voor krachtgetrainde sporters centraal stond. Vanaf dat moment heb ik niet meer teruggekeken en zou voedings- en bewegingsonderzoek mijn volledige aandacht krijgen.

 

In 2015 stapte ik daarom over naar de onderzoeksmaster Nutrition and Health in Wageningen. Tijdens mijn studie heb ik mijn kennis onder andere ingezet om vrienden en familie te helpen met hun fysieke doelen door middel van voedingsschema's en beweegadvies. Naast de doorlopende interesse in sportvoeding heb ik mij tijdens de opleiding verdiept in de vele aspecten die voeding te bieden heeft. Zo heb ik onder andere onderzoek gedaan naar de vocht- en voedingsstatus van nierpatiënten, het verbeteren van het eetgedrag van eenzame ouderen, en de mogelijke rol van vitamine B12 in het voorkomen van ouderdomsziekten. Elke situatie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, en juist die veelzijdigheid spreekt mij enorm aan.

 

In 2018 ben ik cum laude afgestudeerd en begon mijn missie om kennis over voeding, beweging en gezondheid voor iedereen toegankelijk te maken. Een gezonde levensstijl, dat zou toch voor iedereen mogelijk moeten zijn?

 

Waarom ik Physicality in het leven geroepen heb

De wereld van gezondheidsonderzoek heeft mijn hart gestolen, maar het wordt voor consumenten steeds lastiger om de waarheid te vinden. Dagelijks staan nieuwe publicaties in de schijnwerpers die elkaar tegen lijken te spreken. Het probleem zit hem vaak in de schijnwerpers zelf; onderzoeksmethoden zijn complex en hebben de context nodig die onderzoekers uitgebreid beschrijven. De media halen vaak citaten aan die deze context niet of nauwelijks aanstippen, met onduidelijkheid tot gevolg.

 

Met Physicality hoop ik duidelijkheid te creëren en mensen te helpen om hun doelen te behalen.

 

Hoe Physicality kan helpen

Mijn kracht ligt in het vertalen van wetenschappelijk onderzoek naar praktische handvatten die in het dagelijks leven te gebruiken zijn. De volgende stap is het persoonlijk toepassen van deze handvaten, ieder mens is immers anders. De drie pijlers van Physicality zijn hier op gericht: wetenschappelijk onderbouwd, praktisch vertaald, en persoonlijk toegepast.

 

In mijn ogen zijn daar twee dingen voor nodig: voorlichting en begeleiding. Kennis is macht, en uiteindelijk heb je er weinig baat bij als iemand je vertelt wat je moet doen zonder dat je begrijpt waarom. Daarom dient het YouTube-kanaal van Physicality om relevante kennis voor iedereen beschikbaar te maken. Daarnaast zal ik je bij persoonlijke begeleiding en training altijd leren waarom ik bepaalde dingen adviseer, zodat je het in de toekomst zelf kunt toepassen.

 

Ben je klaar om aan de slag te gaan?